Σεμινάριο: Σπάσε τα δεσμά σου με το EFT - Emotional Freedom Techniques®

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Είναι αρκετό αυτό το σεμινάριο για να μάθω καλά το EFT; Μήπως θα χρειαστώ και κάτι άλλο;

Το σεμινάριο της CHANGE έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει όλη τη σημαντική γνώση που χρειάζεται κάποιος για να εφαρμόζει το EFT στο εαυτό του καθημερινά για αυτοβοήθεια σε διάφορα ζητήματα, ακόμα και κάποια πιο σοβαρά κατά περίπτωση, ως εργαλείο αυτοδιαχείρισης συναισθημάτων.

Ολοκληρώνοντας το σεμινάριο είστε έτοιμοι να κάνετε πρακτική και να χρησιμοποιήσετετε το EFT ατομικά και, σε ένα βαθμό, σε κοντινά σας πρόσωπα με πολλαπλούς τρόπους. Ασφαλώς και χρειάζεται πρακτική για να εξοικειωθείτε περισσότερο και, κυρίως, για να νιώσετε πιο σίγουροι ότι το κάνετε σωστά, παρόλο που είναι πολύ εύκολο. Εφόσον δεν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε επαγγελματικά, δεν χρειάζεστε κάποιο άλλο σεμινάριο μετά από αυτό.

Τυχόν επιπλέον πληροφορίες που θα βρείτε στο Internet, σε σοβαρές πηγές όπως π.χ. στο ελληνικό κέντρο πληροφόρησης για το EFT www.eft.gr σίγουρα είναι χρήσιμες και μπορεί να σας διευκολύνουν σε κάποιες καταστάσεις, ιδίως σε ειδικές περιπτώσεις όπου το EFT μπορεί να συνδυαστεί με άλλες τεχνικές και "κόλπα" για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης, η CHANGE διοργανώνει κατά καιρούς συναντήσεις ή πιο ειδικά σεμινάρια πάνω στο EFT που μπορεί να σας ενδιαφέρουν (π.χ. για εφαρμογή σε πωλήσεις, σε καταπολέμηση της παχυσαρκίας, κ.ο.κ.) και τα οποία μπορείτε προαιρετικά να παρακολουθήσετε, εάν θέλετε να διαχειριστείτε πιο εύκολα με το EFT τα σχετικά θέματα.

Ασφαλώς ένα σεμινάριο δεν μπορεί να κάνει κάποιον ειδήμονα στο EFT, όσο καλό και να είναι! Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια εδώ να συγκεντρωθούν όλες οι σημαντικές πληροφορίες και τεχνικές που κάνουν πολύ εύκολη και αποτελεσματική την ατομική χρήση. Ωστόσο θα υπάρχουν πάντα κάποια όρια τα οποία δεν μπορεί κάποιος να ξεπεράσει από μόνος του, όπως π.χ. πολυσύνθετες φοβίες, σοβαρές περιπτώσεις συνδρόμου μετατραυματικού στρες (PTSD), κ.λπ. Είναι αυτές οι περιπτώσεις που ακόμα και αν κάποιος έχει αρκετά καλή γνώση του EFT, η βοήθεια κάποιου άλλου, επαγγελματία εφαρμοστή είναι πολύτιμη ή ακόμα και απαραίτητη.

Στο σεμινάριο της CHANGE αναφερόμαστε σε αυτά τα όρια, καθώς και πώς και πότε μπορεί κάποιος να καταφύγει στη βοήθεια επαγγελματία, αλλά και πώς να επιλέξει τον κατάλληλο επαγγελματία.

Πώς συγκρίνεται αυτό το σεμινάριο με το EFT Level 1, EFT Level 2 και EFT Level 3, άλλων εκπαιδευτών και φορέων;

Μπορεί να βρείτε σε άλλους φορείς σεμινάρια για το EFT που διαχωρίζονται σε τρία επίπεδα (EFT Level 1, EFT Level 2 και EFT LEvel 3). Υποτίθεται ότι στο σύστημα αυτό το πρώτο επίπεδο είναι κατάλληλο για όλους (αυτοβοήθεια και επαγγελματική χρήση) και το δεύτερο και τρίτο επίπεδο είναι για "προχωρημένη" κατάρτιση.

Στην CHANGE αποφεύγουμε το συγκεκριμένο σύστημα των τριών επιπέδων, διότι δημιουργεί σύγχυση και επιπλέον υποχρεώνει όποιον θέλει να εκμεταλλευτεί το EFT σε όλη του τη διάσταση για αυτοβοήθεια να παρακολουθήσει τελικά και τα τρία επίπεδα, δηλαδή να εκπαιδευτεί όπως οι επαγγελματίες!

Στα σεμινάρια αυτών των φορέων το πρώτο επίπεδο (EFT Level 1) ουσιαστικά σας παρέχει ελάχιστες γνώσεις, που θα μπορούσατε πιθανώς να αποκτήσετε από ένα βιβλίο (όπως το δωρεάν εγχειρίδιο του EFT) ή βλέποντας κάποιο καλό βίντεο στο Internet! Φυσικά υπάρχει και ο εκπαιδευτής για καθοδήγηση και για να λύσεις τις απορίες σας και αυτό είναι σημαντικό, όμως πολλές φορές η απάντηση μπορεί να είναι "α, αυτό το λέμε στο δεύτερο επίπεδο". Ακόμα και στο δεύτερο επίπεδο αυτών των σεμιναρίων (EFT Level 2), αν προσπαθήσετε να μάθετε λεπτομέρειες για το πώς ξεπερνάμε περιοριστικές πεποιθήσεις (σημαντική και εξαιρετική εφαρμογή του EFT), μπορεί να σας πουν ότι αυτές διδάσκονται στο τρίτο επίπεδο (EFT Level 3). Εκεί όμως θα διδαχθείτε π.χ. και ειδικές τεχνικές για να εργάζεστε με επώδυνα ψυχικά τραύματα πάνω σε άλλους, ενώ εσείς το μόνο που θέλατε είναι η προσωπική σας βελτίωση!

Αντί αυτού, το σεμινάρια "Σπάσε τα δεσμά σου με το EFT" συγκεντρώνει όλη την απαραίτητη γνώση και από τα τρία επίπεδα ττων άλλων φορέων, αυτό που χρειάζεται κανείς για αυτοβοήθεια και για να βοηθήσει (εντός ορίων) τα κοντινά του πρόσωπα. Επίσης, έχουν προστεθεί και γνώσεις που δεν καλύπτει κανένα από τα τρία επίπεδα των άλλων φορέων!

Επομένως, για να αποκτήσετε κάπου αλλού τις γνώσεις που σας δίνει το σεμινάριο "Σπάσε τα δεσμά σου με το EFT' για αυτοβοήθεια, θα πληρώσετε πολλά περισσότερα χρήματα και θα ξοδέψετε πολύ περισσότερο χρόνο, ενώ παράλληλα μπορεί να "μπλεχτείτε" με γνώσεις και τεχνικές που απευθύνονται καθαρά σε επαγγελματίες εφαρμοστές.

Η αλήθεια είναι ότι και στην CHANGE εφαρμόζαμε παλαιότερα το σύστημα των τριών επιπέδων, όμως αυτά ήταν σύμφωνα με τις οδηγίες του Γκάρι Κρεγκ, δημιουργού του EFT, οπότε όλες οι βασικές γνώσεις και για αυτοβοήθεια καλύπτονταν στα δύο πρώτα επίπεδα και περισσότερο μάλιστα στο πρώτο επίπεδο (ακόμα και για επαγγελματίες!).

Είναι αυτό το σεμινάριο ισοδύναμο της Επαγγελματικής Κατάρτισης στο EFT της CHANGE;

Με μία λέξη, όχι! Υπάρχουν λίγα κοινά στοιχεία ωστόσο (ενδεικτικά):

  • Ακόμα και τεχνικές που είναι κοινές, παρουσιάζονται συχνά με διαφορετικό τρόπο, ακόμα πιθανώς και διαφορετική γλώσσα (καθότι οι επαγγελματίες μπορεί να χρησιμοποιούν το δικό τους λεξιλόγιο).
  • Στο "Σπάσε τα δεσμά σου με το EFT" περιλαμβάνονται πληροφορίες που είναι σημαντικές για την ατομική χρήση του EFT αλλά όχι για την επαγγελματική εφαρμογή σε άλλους (και γι΄αυτό δεν περιλαμβάνονται στη Επαγγελματική Κατάρτιση), όπως π.χ. πώς να χρησιμοποιούμε το EFT στην καθημερινότητά μας.
  • Από το "Σπάσε τα δεσμά σου με το EFT" απουσιάζουν πληροφορίες που είναι σημαντικές για τον επαγγελματία εφαρμοστή αλλά είναι ουσιαστικά άχρηστες για την ατομική χρήση.
  • Οι ασκήσεις στο "Σπάσε τα δεσμά σου με το EFT" επικεντρώνονται στην εφαρμογή στον εαυτό μας και πώς νιώθουμε, ενώ στη Επαγγελματική Κατάρτιση είναι προσανατολισμένες στην εφαρμογή σε άλλους και στις σχετικές παρατηρήσεις και συμβουλές από τον εκπαιδευτή.

Αν θέλετε να εφαρμόσετε το EFT σε άλλους σε ένα επαγγελματικό πλαίσιο (π.χ. κλασσικών ή εναλλακτικων ψυχοθεραπειών), τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε τη Επαγγελματική Κατάρτιση.

Μετά το σεμινάριο, θα μπορώ να εφαρμόζω το EFT και σε άλλους αν χρειαστεί;

Θα μπορείτε να εφαρμόζετε το EFT σε κοντινά σας πρόσωπα, όπως συγγενείς ή φίλους, αλλά σίγουρα όχι όπως θα το έκανε ένας επαγγελματίας!

Θα μπορείτε να τους δείξετε τις βασικές τεχνικές, να μοιραστείτε μαζί τους τις γνώσεις σας, να ανταλλάξετε εμπειρίες και πιθανώς να τους βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα, αλλά αν θέλουν να το χρησιμοποιούν και εκείνοι συστηματικά και αποτελεσματικά, είναι καλό να έρθουν στο σεμινάριο!

Επίσης, για να αντιμετωπιστούν σοβαρά ζητήματα, πέρα από τη γνώση του EFT συχνά χρειάζονται και επιπλέον γνώσεις και εξειδίκευση που φυσικά δεν παρέχονται στο "Σπάσε τα δεσμά σου με το EFT". Αν δεν έχετε αυτές τις γνώσεις και τη σχετική πείρα, καλό είναι να είστε πολύ προσεκτικοί, να μην δημιουργείτε σε άλλους μεγάλες προσδοκίες και να μην "μπαίνετε σε ξένα χωράφια"... Προτείνετέ τους να εκπαιδευτούν και οι ίδιοι ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, να απευθυνθούν σε επαγγελματία εφαρμοστή.

Αν αυτό που θέλετε είναι να βοηθάτε συστηματικά άλλους με το EFT (π.χ. ως ψυχοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός, εναλλακτικός θεραπευτής, coach, κ.λπ.) χρειάζεστε τη Επαγγελματική Κατάρτιση στο EFT.

Τι ακριβώς γίνεται στο σεμινάριο; 

Στο σεμινάριο ο έμπειρος εκπαιδευτής παρουσιάζει την ύλη με τρόπο κατανοητό μέσω διάλεξης, διαλόγου με τους συμμετέχοντες και χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση κατάλληλα βοηθήματα (εικόνες, διαγράμματα, ηχογραφήσεις, βίντεο, κ.λπ.).

Επιπλέον, σε συγκεκριμένες στιγμές στη ροή του σεμιναρίου λαμβάνουν χώρα ασκήσεις πρακτικής εφαρμογής, όπου συμμετέχουν όλοι και βιώνουν τη θεωρία και τα αποτελέσματα του EFT επιτόπου. Αυτό δίνει την ευκαιρία να λυθούν επιπλέον απορίες που μπορεί να έχετε και που αν μαθαίνατε το EFT μόνοι σας πιθανώς να μην μπορούσατε να λύσετε εύκολα.

Σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις και επεξηγήσεις, καθώς και για να ζητήσει κανείς συμβουλές για τη χρήση του EFT σε συγκεκριμένα ζητήματα που τον/την απασχολούν. Το γεγονός ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι αρκετά μικρός διασφαλίζε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να λυθούν οι απορίες όλων.

Ασφαλώς υπάρχουν και τα απαραίτητα διαλείματα για να απολαύσετε τον καφέ και τα σνακς που προσφέρονται, να συζητήσετε ή να κάνετε τα τηλεφωνήματά σας... Μπορείτε επίσης να εκμεταλλευτείτε το διάλειμα για να κάνετε επιπλέον ερωτήσεις στον εκπαιδευτή και να ζητήσετε τις συμβουλές του!

Χρειάζεται να ξέρω κάτι για το EFT πριν έρθω στο σεμινάριο;

Απολύτως τίποτα! Ξεκινάμε από την αρχή και από τις πιο βασικές γνώσεις, οπότε δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία εκ μέρους σας--εκτός ίσως από την καλή ξεκούραση το προηγούμενο βράδυ για να έχετε όρεξη να παρακολουθήσετε!

Τι παραπάνω μου προσφέρει το σεμινάριο από αυτά που μπορώ να διαβάσω στο Εγχειρίδιο του EFT ή/και στο Internet και τα βίντεο που κυκλοφορούν ελεύθερα;

Στο σεμινάριο της CHANGE παρουσιάζουμε με τρόπο συστηματικό και διδακτικά αποτελεσματικά όλη τη γνώση που χρειάζεστε για να εφαρμόζετε το EFT στην καθημερινότητά σας.

Ο συνδυασμός παρουσίασης, επίλυσης αποριών και επιτόπου πρακτικής εφαρμογής για τη βίωση των τεχνικών και των αποτελεσμάτων σας μεταφέρουν αυτή τη γνώση με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο. Διαφορετικά, μπορεί να δαπανήσετε πολλές μέρες ψάχνοντας, κάνοντας πειράματα και χωρίς να είστε σίγουροι αν το κάνετε σωστά, τι φταίει όταν δεν έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και πώς θα "ξεκολλήσετε" όταν κάτι δεν φάινεται να λειτουργεί.

Επίσης, στο σεμινάριο της CHANGE παρουσιάζονται στοιχεία που δεν θα βρείτε εύκολα σε ιστοσελίδες ή σε βιβλία (ή ακόμα και σε άλλα σεμινάρια του EFT!) και που μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντικά σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμογής π.χ. ποια είναι η λέξη που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ποτέ όταν προσπαθούμε να εστιάσουμε και ποιες οι συνέπειες αν τη χρησιμοποιήσουμε, ποιοι είναι οι τέσσερις τρόποι εστίασης, κ.λπ.

Ακόμα, στο σεμινάριο της CHANGE (αλλά και μετά από αυτό!) έχετε στη διάθεσή σας έναν πολύ έμπειρο εκπαιδευτή και πιστοποιημένο γνώστη και επαγγελματία εφαρμοστή του EFT που μπορεί να λύσεις τις απορίες σας γρήγορα και αξιόπιστα.

Τέλος, έχουμε διαπιστώσει ότι το υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και των βίντεο, δεν είναι πάντα καλής ποιότητας και μπορεί να περιέχει λάθη και ανακρίβειες, ακόμα και σημαντικές. Πολύ συχνά μάλιστα το υλικό είναι παλιό και έχει "χάσει" τις τελευταίες εξελίξεις στο EFT. Γιατί να το ρισκάρετε λοιπόν;

Τι μπορώ να κάνω μετά το σεμινάριο, αν θέλω περισσότερες πληροφορίες ή βοήθεια για το EFT;

Μετά το σεμινάριο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον εκπαιδευτή για να λύσει επιπλέον απορίες που προέκυψαν κατά τη χρήση του. Επιπλέον μπορείτε να γίνετε μέλος (δωρεάν!) στην κλειστή ελληνική ομάδα για το EFT στο facebook όπου δημοσιεύονται νέα και ενδιαφέροντα για το EFT, γίνεται ανταλλαγή ιστορίων και εμπειριών και λύνονται πολλές απορίες.

Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε κάποια συνάντηση ή τηλεδιάσκεψη για αποφοίτους των σεμιναρίων EFT της CHANGE, όπου λύνουμε απορίες, παρέχουμε διευκρινήσεις, ενημερώνουμε για τις εξελίξεις στο EFT και ανταλλάσουμε εμπειρίες εφαρμογής.

Και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να ανατρέχετε στο ελληνικό κέντρο πληροφόρησης για το EFT, το www.eft.gr  

> Επιστροφή στην κεντρική σελίδα περιγραφής του σεμιναρίου